top of page

Oil Pulling Nedir?(Ağızda Yağ Çevirme/Çekme)

Güncelleme tarihi: 11 May 2023


Bu yazımızda oil pulling nedir ,nasıl yapılır ve oil pulling yaparken hangi yağları kullanabileceğinizden ve oil pulling işleminin ağız hijyenini nasıl sağladığından bahsedeceğiz. Soğuk sıkım saf hindistan cevizi yağımızı tanıtmışken, size bu hafta Türkçe’de ‘yağ çekme’ veya ‘yağ çevirme’ olarak tercüme edilebilecek oil pulling işleminden ve günlük rutininizde sadece 15-20 dakikanızı alacak bu işlemin özellikle ağız sağlığınıza olacak muhteşem katkılarından bahsetmek istedik.

Oil Pulling Nedir?

Oil pulling (ağızda yağ çevirme/ağıza yağ çekme) ağızda oluşan bakterileri yok etmek ve ağız hijyenini desteklemek için yapılan ve kökenleri oldukça eskiye dayanan bir uygulamadır. Geçmişte Hindistan şu an ise tüm dünyada uygulanan holistik (bütüncül) sağlık sistemi olan Ayurveda tıbbının da önerdiği uygulamalar arasındadır. Hint halkı tarafında halk ilacı olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır.

4 Basit Adımda Oil Puling Nasıl yapılır?

İşte oil pulling’in 4 basit adımı:

  1. Hindistan cevizi, susam veya zeytinyağı gibi saf soğuk sıkım yağınızdan bir yemek kaşığı alın

  2. 15-20 dakika ağzınızda çalkalayın, yutmamaya dikkat edin!

  3. İşiniz bittiğinde yağı bir çöp kutusuna tükürün. Lavabo veya tuvalete tükürmekten kaçının çünkü tıkanmaya neden olabilecek bir yağ birikmesi olabilir.

  4. Bir şey yemeden veya içmeden önce ağzınızı suyla iyice çalkalayın veya dişlerinizi fırçalayın. Bu noktada dil sıyırma da yapabilirsiniz (bir dil sıyırıcı veya kaşığın arka yüzü yardımıyla dilinizi sıyırmak)

  5. Bu adımları haftada birkaç kez tekrarlayın. başlangıçta 5 dakika gargara ile başlayıp daha sonra 15-20 dakika boyunca yapabilene kadar süreyi artırarak ilerleyebilirsiniz.

En iyi sonuçlar için, bunu sabah ilk iş olarak aç karnına yapmanızı öneririz :)

Araştırmalar düzenli olarak her gün bu işlemi tekrarlamanızın genel ağız sağlığınız üzerinde oldukça önemli etkileri olduğunu göstermektedir; araştırmalara göre oil pulling işlemi nefesinizi ferahlatmaya ve ağzınızdaki zararlı bakteri miktarını azaltarak genel ağız hijyeninizi iyileştirmeye yardımcı olabilir <1>. Gelin bu makalede bu mekanizmanın nasıl çalıştığını ve ferah bir ağza sahip olmak için yapmamız gerekenlere hızlıca bakalım.

Oil pulling yapmanın ağız sağlığı üzerine faydaları

Oil pulling nedir ve nasıl çalışır?

Ağzınızda yüzlerce farklı bakteri türü vardır. bu bakterilerden birçoğu arkadaş canlısı :) olsa da, diğerleri maalesef değildir. Peki bu bakterilerin bize ne gibi etkileri vardır? Ağzınızdaki bakteriler dişlerinizde plak olarak da bilinen ince bir tabaka olan bir biyofilm oluştururlar. Dişlerinizde bir miktar plak olması tamamen normaldir, ancak kontrolden çıkarsa ağız kokusu, diş eti iltihabı ve çürükler gibi çeşitli sorunlara neden olabilir.

Oil pulling yaptığınızda ise ağzınıza aldığınız yağ zararlı bakterilerin hücre duvarına zarar veren ve onları öldüren antioksidanlar üretir. Aynı zamanda bakteri hücre zarlarının lipid tabakasını çeker ve yapışmasına ve yağ ile çekilmesine neden olur. Bu şekilde bakteriler bir anlamda süpürülür ve sıvı yağda çözülür.

Oil pulling sırasında, ağzımıza aldığımız yağ emülsifiye olur ve yağın yüzey alanı artar. Emilsifikasyon oluşması 5. dakikadan sonra başladığı için yağın 5 dakikadan fazla ağzıda tutulması önerilmektedir. Peki yağ emülsifiye olduğunda ne olur? Bu yağ, dişleri ve diş etlerini kaplayarak bakteriyel agregasyonu ve plak oluşumunu engeller.. Böylece diş çürüğü, diş eti iltihabı, periodontitis ve ağız kokusundan sorumlu olan plak yapıcı bakteriler ağız boşluğundan uzaklaştırılır. Bu işlem düzenli yapıldığında ise diş etleri pembeleşir, dişler daha sağlıklı olur ve ağız hijyeni sağlanmış olur.

Oil pulling yapmak için hangi yağları kullanabilirim?

Oil pulling işleminde kullanacağınız yağ için dikkat etmeniz gereken en önemli şey yağın soğuk sıkım, saf ve organik olmasıdır. Güçlü petrol bazlı solventlerden elde edilen ticari yağlara kıyasla soğuk pres yağlarda trans yağlar bulunmadığından; yağ çekme ideal olarak soğuk preslenmiş yağlarla yapılır.

Hindistan cevizi yağı ise hoş tadı nedeniyle oil pulling için en çok kullanılan yağların başında gelmektedir. Aslında ağız sulandıran tadının dışında hindistan cevizi yağının oil pulling işlemi için oldukça uygun olmasının çeşitli nedenleri vardır;

Oil pulling için hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı yüksek sabunlaşma indeksine sahiptir. Sodyum hidroksit ve bikarbonatlar gibi tükürükte bulunan alkalilerle reaksiyona girerek sodyum laureat-sabun benzeri madde oluşturabilen, plak yapışmasını ve birikimini azaltan ve temizleme etkisine sahip laurik asit içerir. Laurik asitin antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özelliği vardır. Çalışmalar bu maddenin diş çürüklerini önlediğini ve ağız sağlığına oldukça faydalı olduğunu göstermektedir (2)

Saf hindistan cevizi yağımızı keşfetmek için tıklayınız

Dip not: Oil pulling işleminin diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, rutin temizlik yaptırmak ve herhangi bir ağız hijyeni probleminde diş hekiminize danışmak gibi geleneksel ağız hijyeni uygulamalarının yerine kullanılmaması gerektiğini unutmayın.

Referanslar

  1. Anand T.D., Pothiraj C., Gopinath R.M., Kayalvizhi B. Effect of oil-pulling on dental caries causing bacteria. Afr J Microbiol Res. 2008;2:63–66. Link

  2. Jauhari D., Srivastava N., Rana V., Chandna P. Comparative evaluation of the effects of fluoride mouthrinse, herbal mouthrinse, and oil pulling on the caries activity and Streptococcus mutans counts using oratest and dentocult sm strip mutans kit. Int J Clin Ped Dent. 2015;2:114–118. Link

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page